Strona główna | Użytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja |

| Rejestracja

Serwer War3 cs Warcraft 3 mod 80.72.41.210:27228 [S/NS] steam
Serwer Diablomod Diablomod 194.149.88.242:27017 [S/NS] steam
Serwer FFA FFA 193.33.177.14:27231 [S/NS] steam
Serwer Pokemod Pokemod 91.210.130.90:27004 [S/NS] steam
Serwer Minecraft Minecraft mc.volta-sq.pl:32403 1.2.4
Serwer Teamspeak 3 TeamSpeak ts.volta-sq.pl 3.0

Szkoła Co słychać w szkole? Łamią Twoje prawa? Nie rozumiesz czegoś? Pisz tutaj!

Odpowiedz

Odsłon tematu: 444  
Stare 08-12-11, 11:24   #1

Problem z arkuszem kalkulacyjnym Excel! (na TI)

Więc proszę z góry wspaniałych "informatyków" o powstrzymanie się od zbędnych komentarzy.
Mam taki problem z wyszukiwaniem pionowym, bo głupia cipa mówi, że zakres się zmienia i mi nie chce zaliczyć (a mam do wtorku). Więc jak "zablokować" zakres tzn, aby dane były w każdej komórce "takie same" - zwie się to bodajże adres?
Stare 08-12-11, 13:12   #2

Edoc

Odp: Problem z arkuszem kalkulacyjnym Excel! (na TI)

Gdzieś tam w kodzie się $ wsadzało
Stare 08-12-11, 13:21   #3

Pucant

masz mój numer i nie dzwonisz
wstydź się!
Prosta sprawa.
Jak Edox powiedział wstawiasz $. jak masz A2 i chcesz by w całym A. To A$2. Np by wszystkoie były takie same to A$2$. Jak nie zrozumiałaś to postaram się dokładnie
Stare 08-12-11, 13:22   #4

desiderata

o ile dobrze pamietam to bylo tak, ze klikasz np na komorke a1 w ktorej masz wpisana dana np cyfre 10 i zmieniasz jej kod w taki sposob : $A1$10

O ile sie nie myle oczywiscie- nie mam jak tego sprawdzic bo pisze z wifi na uczelni

EDIT

Widze, ze w trakcie pisania moich wypocin uzyskałas juz odpowiedz
Stare 08-12-11, 13:23   #5

Ale jak zablokuję przez te śmieszne $ i przeciągnę na kilka kolumn, to w wierszu wychodzi dobrze, ale dalsze kolumny są po chuju.
(Tak, mam numer, tylko nie pomyślałam ).
A tak, jak mi ta baba wytłumaczyła i z tego co zrozumiałam, ma być wszędzie ten sam zakres danych.
Stare 08-12-11, 13:31   #6

Wiecie co, macie w załączniku moje wypociny. (Wyszukiwanie pionowe dotyczy arkusza3, wartości bierze z 2, tzn. po wpisaniu kodu ma resztę samo podać).
Attached Files
Typ pliku: rar Blabla.rar (8.1 KB, 4 views)
Stare 08-12-11, 13:34   #7

Pucant

lol
ja nie mam exela :O

nawet nie wiedziałem i nei pamiętam kiedy go odinstalowałem albo czy go instalowałem

---------- Wiadomość dodana o 14:34 ----------

btw może chodzi o użycie funkcji wyszukaj pionowo??? do tego ci nie potrzebne jest blokowanie
Podaj treść zadania a pomogę
Stare 08-12-11, 13:35   #8

Mam sobie taką o formułę w jednej komórce:

=WYSZUKAJ.PIONOWO(C6;Arkusz2!$C$7:$N$11;2;0)

Więc dla tej kolumny podaje dobrze, jak się przeciągnie. Dla innych jest #N/D!
Stare 08-12-11, 17:14   #10

^Korzen

Funkcja Wyszukaj.Pionowo szuka Ci wartość w skrajnej lewej kolumnie i zwraca wartość w tym samym wierszu innej kolumny. Składnia wygląda tak: (szukana_wartość;tablica;nr_kolumny;kolumna)

W praktyce oznacza to, że nie możesz po prostu sobie przeciągnąć na resztę komórek bo:

1. Szukana wartość znajduje się w komórce C6 - musi być ona taka sama dla wszystkich użytych funkcji, a przeciągnięcie powoduje Ci przecież zmianę w kolejnej komórce na D6, E6, F6 itp. dlatego wywala błąd.

2. Chcąc wyszukać kolejne wartości musi zmieniać się także nr indeksu kolumny z której chcesz pobrać wartość, a przy zwykłym przeciągnięciu zostaje niestety stały, czyli ma wartość 2, co także powoduje błąd obliczenia.

W załączniku masz gotowe, przeglądnij i daj znać czy zrozumiałaś

Jeśli natomiast chodzi o automatyzację pracy: pierwszy wiersz musisz niestety uzupełnić ręcznie, bo dopiero wtedy program "złapie" wzór uzupełniania reszty. W tym celu po prostu zaznaczasz caly uzupełniony wiersz (wszystkie komórki, w których używałaś tej funkcji) i ciągniesz w dół. Wtedy dopiero "przeciąganie" zadziała poprawnie.
Attached Files
Typ pliku: rar Blabla.rar (8.3 KB, 2 views)
Julia pomógł ten post.
Stare 08-12-11, 17:32   #11

Ależ słabo, myślałam, że ten program jest taki mądry, że sam to zrobi.
Dziękuję.
(A właśnie, Pacan, jeszcze tak dywagując - mogę oddać Ci twe "zacne sprzęciwo" gdyż wywoływało ono we mnie przy każdorazowej próbie naładowania niezmierną irytację i chęć siania zniszczenia. Coś lepsiejszego sobie załatwię. Nie sugeruję, że jest zły, a gdzie tam, tylko wejście lipne. )
Stare 08-12-11, 17:44   #12

Pucant

O ty!!!
Mój wierny se w200i

Spoko. Wpadne do cb w weekend. (może) (w sumie bardziej MOŻE niż może) xD
Stare 08-12-11, 17:46   #13

Nie rozróżniam MOŻE od może, ale jakby co, to mój numer masz (taak, na ten z Plusa, bo zanim ja się zbiorę z kupieniem czegoś, to będzie po świętach).
To będę musiała jeszcze go znaleźć i kable. xD
Stare 08-12-11, 18:34   #14

^Korzen

Cytat:
Zamieszczone przez Julia Zobacz posta
Ależ słabo, myślałam, że ten program jest taki mądry, że sam to zrobi.
Zrobić zrobi, ale niestety nie jest na tyle mądry, żeby odgadnąć odpowiedni wzór (zależy oczywiście od skomplikowania i potrzebnej kombinacji) uzupełnień na podstawie tylko jednej komórki :P
Stare 08-12-11, 19:39   #15

*Muffin*

Cytat:
Zamieszczone przez ^Korzen Zobacz posta
Zrobić zrobi, ale niestety nie jest na tyle mądry, żeby odgadnąć odpowiedni wzór (zależy oczywiście od skomplikowania i potrzebnej kombinacji) uzupełnień na podstawie tylko jednej komórki :P
Chciałbym zauważyć, że to zagadnienie wykracza już poza słowo 'mądrość'

Odpowiedz