| Szkoła Co słychać w szkole? Łamią Twoje prawa? Nie rozumiesz czegoś? Pisz tutaj! |
![]() |
| | #1 |
| Wiek: 17
| Problem z arkuszem kalkulacyjnym Excel! (na TI)
Więc proszę z góry wspaniałych "informatyków" o powstrzymanie się od zbędnych komentarzy. ![]() Mam taki problem z wyszukiwaniem pionowym, bo głupia cipa mówi, że zakres się zmienia i mi nie chce zaliczyć (a mam do wtorku). Więc jak "zablokować" zakres tzn, aby dane były w każdej komórce "takie same" - zwie się to bodajże adres? |
| |
| | #2 |
| Wiek: 20
| Odp: Problem z arkuszem kalkulacyjnym Excel! (na TI)
Gdzieś tam w kodzie się $ wsadzało |
| |
| | #3 |
masz mój numer i nie dzwonisz wstydź się! Prosta sprawa. Jak Edox powiedział wstawiasz $. jak masz A2 i chcesz by w całym A. To A$2. Np by wszystkoie były takie same to A$2$. Jak nie zrozumiałaś to postaram się dokładnie |
| |
| | #4 |
|
o ile dobrze pamietam to bylo tak, ze klikasz np na komorke a1 w ktorej masz wpisana dana np cyfre 10 i zmieniasz jej kod w taki sposob : $A1$10 O ile sie nie myle oczywiscie- nie mam jak tego sprawdzic bo pisze z wifi na uczelni ![]() EDIT Widze, ze w trakcie pisania moich wypocin uzyskałas juz odpowiedz |
| |
| | #5 |
Ale jak zablokuję przez te śmieszne $ i przeciągnę na kilka kolumn, to w wierszu wychodzi dobrze, ale dalsze kolumny są po chuju. (Tak, mam numer, tylko nie pomyślałam ).A tak, jak mi ta baba wytłumaczyła i z tego co zrozumiałam, ma być wszędzie ten sam zakres danych. |
| |
| | #6 |
Wiecie co, macie w załączniku moje wypociny. (Wyszukiwanie pionowe dotyczy arkusza3, wartości bierze z 2, tzn. po wpisaniu kodu ma resztę samo podać).
|
| |
| | #7 |
lol ja nie mam exela :O nawet nie wiedziałem i nei pamiętam kiedy go odinstalowałem albo czy go instalowałem ![]() ---------- Wiadomość dodana o 14:34 ---------- btw może chodzi o użycie funkcji wyszukaj pionowo??? do tego ci nie potrzebne jest blokowanie Podaj treść zadania a pomogę |
| |
| | #8 |
Mam sobie taką o formułę w jednej komórce: =WYSZUKAJ.PIONOWO(C6;Arkusz2!$C$7:$N$11;2;0) Więc dla tej kolumny podaje dobrze, jak się przeciągnie. Dla innych jest #N/D! |
| |
| | #9 |
| Wiek: 16
| Odp: Problem z arkuszem kalkulacyjnym Excel! (na TI) |
| |
| | #10 |
Funkcja Wyszukaj.Pionowo szuka Ci wartość w skrajnej lewej kolumnie i zwraca wartość w tym samym wierszu innej kolumny. Składnia wygląda tak: (szukana_wartość;tablica;nr_kolumny;kolumna) W praktyce oznacza to, że nie możesz po prostu sobie przeciągnąć na resztę komórek bo: 1. Szukana wartość znajduje się w komórce C6 - musi być ona taka sama dla wszystkich użytych funkcji, a przeciągnięcie powoduje Ci przecież zmianę w kolejnej komórce na D6, E6, F6 itp. dlatego wywala błąd. 2. Chcąc wyszukać kolejne wartości musi zmieniać się także nr indeksu kolumny z której chcesz pobrać wartość, a przy zwykłym przeciągnięciu zostaje niestety stały, czyli ma wartość 2, co także powoduje błąd obliczenia. W załączniku masz gotowe, przeglądnij i daj znać czy zrozumiałaś ![]() Jeśli natomiast chodzi o automatyzację pracy: pierwszy wiersz musisz niestety uzupełnić ręcznie, bo dopiero wtedy program "złapie" wzór uzupełniania reszty. W tym celu po prostu zaznaczasz caly uzupełniony wiersz (wszystkie komórki, w których używałaś tej funkcji) i ciągniesz w dół. Wtedy dopiero "przeciąganie" zadziała poprawnie. |
| |
| | #11 |
Ależ słabo, myślałam, że ten program jest taki mądry, że sam to zrobi. Dziękuję. ![]() (A właśnie, Pacan, jeszcze tak dywagując - mogę oddać Ci twe "zacne sprzęciwo" gdyż wywoływało ono we mnie przy każdorazowej próbie naładowania niezmierną irytację i chęć siania zniszczenia. Coś lepsiejszego sobie załatwię. Nie sugeruję, że jest zły, a gdzie tam, tylko wejście lipne. )
|
| |
| | #12 |
O ty!!! Mój wierny se w200i Spoko. Wpadne do cb w weekend. (może) (w sumie bardziej MOŻE niż może) xD |
| |
| | #13 |
Nie rozróżniam MOŻE od może, ale jakby co, to mój numer masz (taak, na ten z Plusa, bo zanim ja się zbiorę z kupieniem czegoś, to będzie po świętach). ![]() To będę musiała jeszcze go znaleźć i kable. xD |
| |
| | #14 |
| |
| | #15 |
| Wiek: 16
| |
![]() |