| Szkoła Co słychać w szkole? Łamią Twoje prawa? Nie rozumiesz czegoś? Pisz tutaj! |
![]() |
| | #1 |
| Wiek: 19
| W kilkuset szkołach w Polsce nikt nie zdał matury! 30 czerwca poznaliśmy ogólne wyniki tegorocznego egzaminu maturalnego. Tak złych wyników jeszcze w historii nowej matury nie było: egzamin dojrzałości oblał co czwarty maturzysta! Okazuje się jednak, że to niejedyny skandal związany z tegoroczną maturą – w kilkuset szkołach w Polsce egzaminu nie zdał ani jeden uczeń! Szkół, w których ani jeden uczeń nie zdał egzaminu maturalnego jest w samym województwie małopolskim aż 72! W dziesiątkach można także liczyć placówki, w których nie zdała więcej niż połowa maturzystów. W obu przypadkach są to najczęściej małe technika, licea profilowane i licea dla dorosłych. Nierzadko w tych szkołach do egzaminu podchodziło zaledwie kilka lub kilkanaście osób. Jedną z placówek z tak skandalicznym rezultatem jest Zespół Szkół w Trzyciążu w województwie małopolskim. W szkole tej do egzaminu maturalnego przystąpiło 12 osób – ani jedna z nich nie zdała egzaminu z matematyki, j. polski zdało tylko siedmioro maturzystów. 10 uczniów podchodziło do egzaminu z języka angielskiego, nie zdało go aż 7 osób. W rezultacie całego egzaminu dojrzałości nie zdał nikt, a tylko dwojgu uczniów tej szkoły przysługuje możliwość podejścia do egzaminu poprawkowego w sierpniu. Waldemar Mendak, dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Kultury Fizycznej Starostwa Powiatowego w Olkuszu, któremu podlega szkoła w Trzyciążu, w wypowiedzi dla dzisiejszego wydania dziennika „Rzeczpospolita”, nie pozostawia cienia wątpliwości, co swojego zdania na ten temat: – To nieprzyjemna niespodzianka. Tak źle nie było nigdy – ocenia Waldemar Mendak. Porażka dla szkoły czy dla ucznia? Skoro w jednym tylko województwie liczba szkół z zerową zdawalnością jest tak duża, można przypuszczać, że w innych częściach Polski sprawa będzie wyglądała podobnie. W skali całego kraju może być to nawet kilkaset placówek! Nie jest to optymistyczna wiadomość zarówno dla uczniów, jak i dla władz tych szkół. Dlatego, jak donosi „Rzeczpospolita”, Centralna Komisja Edukacyjna zamierza zebrać z całego kraju dane na temat liczby placówek, w której egzaminu maturalnego nie zdał nikt lub mniej niż połowa uczniów. W wypowiedzi udzielonej temu dziennikowi poświadcza to Mirosław Sawicki, wicedyrektor CKE. – To zjawisko będziemy analizowali po sierpniowych poprawkach – zapowiada Sawicki. - Chcielibyśmy się dowiedzieć, czy jest to kwestia pracy szkół, czy też problem słabszej młodzieży . Tegoroczne wyniki matur od samego początku były bardzo słabe. Już wstępne informacje o wynikach egzaminu maturalnego 2011, prezentowane w czerwcu na stronach Okręgowych Komisji Egzaminacyjnych, przyprawiały o dreszcze. Nie zdało go aż 24,5% podchodzących do egzaminu, co jest najgorszym wynikiem od roku 2005, w którym wprowadzono nową testową maturę. Co więcej, dzięki tej reformie do otrzymania pozytywnego wyniku wystarczy obecnie uzyskanie zaledwie 30% poprawnych odpowiedzi. __________________________________________________ ________________ Wiem, że są wakacje ale cóż temat dopiero niedawno się ukazał (dziś). Czy rzeczywiście było aż tak ciężko? Z tego co widziałem test z matematyki to z samych zadań zamkniętych miałbym na pewno połowę .
|
| |
| | #2 |
| Odp: W kilkuset szkołach w Polsce nikt nie zdał matury!
jak można być aż tak tępym ?? ja tego nie czaje z matmy z testowych bez uczenia się można było zdać spokojnie, od huja rzeczy było w karcie wzorów |
| |
| | #3 |
| Wiek: 18
Są takie asy A ja za rok |
| |
| | #4 |
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć |
| |
| | #5 |
| Wiek: 21
Czesiu nie zdawałeś matury nie pierdol więc, że łatwe matematyka była ciężka ja z robiąc testowe miałem po 70-80% a teraz tylko 50%. Zaraz wszyscy okażą się jebanymi matematykami , no ale cóż na studia się dostałem więc leje na to.
|
| |
| | #6 |
Że za rok piszę maturę ??
|
| |
| | #7 |
Czesiu w tym roku zdawał :(
|
| |
| | #8 |
Bez nauki zdałem, słabo bo słabo, ale jak ja leń zdałem to i inni też powinni.
|
| |
| | #9 |
yyy koszul to był mój rok ![]() ja również podszedłem do tego z marszu i źle mi nie poszło ![]() ja z matmy miałem 78 ale to mało bo jeszcze nie wiem czy się dostałem choć w sumie mam że zakwalifikowany |
| |
| | #10 |
| Odp: W kilkuset szkołach w Polsce nikt nie zdał matury! Foka raczej miał na myśli to, że nie wierzy w ten artykuł, a raczej w to: "w kilkuset szkołach w Polsce egzaminu nie zdał ani jeden uczeń!" Ja maturę będę pisał za 2 lata także zobaczymy co wymyślą. Z reguły są coraz to trudniejsze, ale mam nadzieję, że mój rocznik będzie wyjątkowy i dostanie coś prostego/normalnego. Zresztą nie ma czego takiego jak trudna/prosta matura. Tylko umiesz albo nie umiesz .
|
| |
| | #11 |
Matura ciekawa sprawa, pewnie zepsujemy zdawalność u nas w szkole w przyszłym roku |
| |
| | #12 |
| Wiek: 23
mój brat zdał matme na 38 % ledwo bo ledwo ale jest.
|
| |
| | #13 | |
| Odp: W kilkuset szkołach w Polsce nikt nie zdał matury! Cytat:
2012 - trudna mata latwy polakk 2013 latwa mata trudny polak i tak w kolko (Narazie tak dziala) | |
| |
| | #14 |
i odezwał się ten co matury nigdy nie pisał .
|
| |
| | #15 |
w tym roku był trudny i polak i matma
|
| |
![]() |