Strona główna | Użytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja |

| Rejestracja

Serwer War3 cs Warcraft 3 mod 80.72.41.210:27228 [S/NS] steam
Serwer Diablomod Diablomod 194.149.88.242:27017 [S/NS] steam
Serwer FFA FFA 193.33.177.14:27231 [S/NS] steam
Serwer Pokemod Pokemod 91.210.130.90:27004 [S/NS] steam
Serwer Minecraft Minecraft mc.volta-sq.pl:32403 1.2.4
Serwer Teamspeak 3 TeamSpeak ts.volta-sq.pl 3.0

Szkoła Co słychać w szkole? Łamią Twoje prawa? Nie rozumiesz czegoś? Pisz tutaj!

Odpowiedz

Odsłon tematu: 602  
Stare 12-07-11, 15:25   #1

xKrzysi3k

W kilkuset szkołach w Polsce nikt nie zdał matury!

30 czerwca poznaliśmy ogólne wyniki tegorocznego egzaminu maturalnego. Tak złych wyników jeszcze w historii nowej matury nie było: egzamin dojrzałości oblał co czwarty maturzysta! Okazuje się jednak, że to niejedyny skandal związany z tegoroczną maturą – w kilkuset szkołach w Polsce egzaminu nie zdał ani jeden uczeń!

Szkół, w których ani jeden uczeń nie zdał egzaminu maturalnego jest w samym województwie małopolskim aż 72! W dziesiątkach można także liczyć placówki, w których nie zdała więcej niż połowa maturzystów. W obu przypadkach są to najczęściej małe technika, licea profilowane i licea dla dorosłych. Nierzadko w tych szkołach do egzaminu podchodziło zaledwie kilka lub kilkanaście osób.

Jedną z placówek z tak skandalicznym rezultatem jest Zespół Szkół w Trzyciążu w województwie małopolskim. W szkole tej do egzaminu maturalnego przystąpiło 12 osób – ani jedna z nich nie zdała egzaminu z matematyki, j. polski zdało tylko siedmioro maturzystów. 10 uczniów podchodziło do egzaminu z języka angielskiego, nie zdało go aż 7 osób. W rezultacie całego egzaminu dojrzałości nie zdał nikt, a tylko dwojgu uczniów tej szkoły przysługuje możliwość podejścia do egzaminu poprawkowego w sierpniu.

Waldemar Mendak, dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Kultury Fizycznej Starostwa Powiatowego w Olkuszu, któremu podlega szkoła w Trzyciążu, w wypowiedzi dla dzisiejszego wydania dziennika „Rzeczpospolita”, nie pozostawia cienia wątpliwości, co swojego zdania na ten temat:
– To nieprzyjemna niespodzianka. Tak źle nie było nigdy – ocenia Waldemar Mendak.

Porażka dla szkoły czy dla ucznia?

Skoro w jednym tylko województwie liczba szkół z zerową zdawalnością jest tak duża, można przypuszczać, że w innych częściach Polski sprawa będzie wyglądała podobnie. W skali całego kraju może być to nawet kilkaset placówek! Nie jest to optymistyczna wiadomość zarówno dla uczniów, jak i dla władz tych szkół.

Dlatego, jak donosi „Rzeczpospolita”, Centralna Komisja Edukacyjna zamierza zebrać z całego kraju dane na temat liczby placówek, w której egzaminu maturalnego nie zdał nikt lub mniej niż połowa uczniów. W wypowiedzi udzielonej temu dziennikowi poświadcza to Mirosław Sawicki, wicedyrektor CKE.
– To zjawisko będziemy analizowali po sierpniowych poprawkach – zapowiada Sawicki. - Chcielibyśmy się dowiedzieć, czy jest to kwestia pracy szkół, czy też problem słabszej młodzieży .

Tegoroczne wyniki matur od samego początku były bardzo słabe. Już wstępne informacje o wynikach egzaminu maturalnego 2011, prezentowane w czerwcu na stronach Okręgowych Komisji Egzaminacyjnych, przyprawiały o dreszcze. Nie zdało go aż 24,5% podchodzących do egzaminu, co jest najgorszym wynikiem od roku 2005, w którym wprowadzono nową testową maturę. Co więcej, dzięki tej reformie do otrzymania pozytywnego wyniku wystarczy obecnie uzyskanie zaledwie 30% poprawnych odpowiedzi.

__________________________________________________ ________________

Wiem, że są wakacje ale cóż temat dopiero niedawno się ukazał (dziś).
Czy rzeczywiście było aż tak ciężko?
Z tego co widziałem test z matematyki to z samych zadań zamkniętych miałbym na pewno połowę .
Stare 12-07-11, 15:31   #2

CzesieK

Odp: W kilkuset szkołach w Polsce nikt nie zdał matury!

jak można być aż tak tępym ??
ja tego nie czaje
z matmy z testowych bez uczenia się można było zdać spokojnie, od huja rzeczy było w karcie wzorów
Stare 12-07-11, 16:06   #3

Skuzz

Są takie asy A ja za rok
Stare 12-07-11, 16:31   #4

Foka

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć
Stare 12-07-11, 16:33   #5

biAła_koSzula

Czesiu nie zdawałeś matury nie pierdol więc, że łatwe matematyka była ciężka ja z robiąc testowe miałem po 70-80% a teraz tylko 50%.
Zaraz wszyscy okażą się jebanymi matematykami , no ale cóż na studia się dostałem więc leje na to.
Stare 12-07-11, 16:33   #6

Skuzz

Że za rok piszę maturę ??
Stare 12-07-11, 16:33   #7

Foka

Czesiu w tym roku zdawał :(
Stare 12-07-11, 17:12   #8

Bad Day

Bez nauki zdałem, słabo bo słabo, ale jak ja leń zdałem to i inni też powinni.
Stare 12-07-11, 17:19   #9

CzesieK

yyy koszul to był mój rok
ja również podszedłem do tego z marszu i źle mi nie poszło
ja z matmy miałem 78 ale to mało bo jeszcze nie wiem czy się dostałem choć w sumie mam że zakwalifikowany
Stare 12-07-11, 17:36   #10

xKrzysi3k

Cytat:
Zamieszczone przez Skuzz Zobacz posta
Że za rok piszę maturę ??
Foka raczej miał na myśli to, że nie wierzy w ten artykuł, a raczej w to:
"w kilkuset szkołach w Polsce egzaminu nie zdał ani jeden uczeń!"

Ja maturę będę pisał za 2 lata także zobaczymy co wymyślą. Z reguły są coraz to trudniejsze, ale mam nadzieję, że mój rocznik będzie wyjątkowy i dostanie coś prostego/normalnego.
Zresztą nie ma czego takiego jak trudna/prosta matura. Tylko umiesz albo nie umiesz.
Stare 12-07-11, 17:48   #11

Foka

Matura ciekawa sprawa, pewnie zepsujemy zdawalność u nas w szkole w przyszłym roku
Stare 12-07-11, 20:55   #12

Taikoubou

mój brat zdał matme na 38 % ledwo bo ledwo ale jest.
Stare 12-07-11, 21:37   #13

pnowned

Cytat:
Zamieszczone przez xKrzysi3k Zobacz posta
Foka raczej miał na myśli to, że nie wierzy w ten artykuł, a raczej w to:
"w kilkuset szkołach w Polsce egzaminu nie zdał ani jeden uczeń!"

Ja maturę będę pisał za 2 lata także zobaczymy co wymyślą. Z reguły są coraz to trudniejsze, ale mam nadzieję, że mój rocznik będzie wyjątkowy i dostanie coś prostego/normalnego.
Zresztą nie ma czego takiego jak trudna/prosta matura. Tylko umiesz albo nie umiesz.
To jest na przemian, powiedzmy:

2012 - trudna mata latwy polakk
2013 latwa mata trudny polak
i tak w kolko

(Narazie tak dziala)
Stare 12-07-11, 21:59   #14

biAła_koSzula

i odezwał się ten co matury nigdy nie pisał .
Stare 12-07-11, 22:15   #15

CzesieK

w tym roku był trudny i polak i matma

Odpowiedz