| Software / Programy / System Wszelkie dyskusje o programach (oprogramowaniu) dotyczących bezpieczeństwa, systemowych, firewalli, użytkowych, biurowych, szkolnych i innych. Windows, Linux, Mac OS. |
![]() |
| | #1 |
| Wiek: 16
| Spadek fpsów po kupnie nowego monitora
Mam nowy monitor, 1920x1080 resolution. Vobis.pl - Monitor 21,5" LED Samsung S22A100N Po zmianie rozdzielczości w League of Legends na 1920x1080 moje fpsy są mierne i wynoszą ~25 i spadają drastycznie w akcjach. Czy jest na to jakaś rada? Kolega mówił mi coś, że to wina karty graficznej - nie jest zintegrowana z monitorem i nic się na to nie poradzi. Ale może jednak? Proszę o pomoc bo wszystko wydaję się takie ogromne grając na 1024x768 na takim monitorze. |
| |
| | #2 |
|
| Odp: Spadek fpsów po kupnie nowego monitora
a może to nie karta ? ja mam komputer stacjonarny z 2007 a do niego podpięty tv 32" jako monitor i nie zmieniło to fps... z tym, że rozdzielczość mam 1280 x 720 |
| |
| | #3 |
|
Ja bym zrobił tak , Zmień sobie wszystkie ustawienia graficzne w lol'u na medium , prócz cieni które daj na LOW i powinno być git . Możesz jeszcze wyłączyć synchronizacje pionową w karcie graficznej jeśli tego nie zrobiłeś . |
| |
| | #4 |
| Wiek: 20
Najzwyczajniej w świecie karta graficzna nie wyrabia przy takiej rozdzielczości, dlatego fpsy lecą w dół i obraz zaczyna klatkować, a nie chodzić płynnie. Ja np. jak podłączyłem 32" monitor full hd (właśnie z rozdzielczością 1920x1080) do mojego złoma to w CSie nie odczułem drastycznego w spadku, ale np. grach o większych wymaganiach sprzętowych już był dramat |
| |
| | #5 |
Czyli nic nie poradzę i muszę grać na gównianym 1024 768 gdzie wszystko wydaję się za wielkie? |
| |
| | #6 |
|
To zmień sobie rozmiar tych wszystkich rzeczy na dole , gdzieś w opcjach to jest bo ja zmieniałem ...
|
| |
| | #7 |
|
a moze odswiezanie monitora? masz najwieksze dostepne?
|
| |
| | #8 |
60 tylko możliwe.
|
| |
| | #9 |
| Wiek: 20
Niestety chyba jedynym wyjściem jest zmniejszenie jakości detali w grze. Na przyszłość: nie kupuje się monitora HD do słabej karty graficznej, bo prędzej czy później braki karty w stosunku do monitora wyjdą na jaw i będą sprawiać np. takie problemy. PS. W razie co - nie jestem znawcą tematu, wypowiadam się jedynie na podstawie moich doświadczeń. |
| |
| | #10 |
Zauważyłem po słowie 'chyba' ale masz argumenty które raczej są prawdą. No cóż, kupując myślałem, gówna nie będę kupował i nie znam się na tym. Obczaje jeszcze rozdzielczości 16:9 ale mniejsze od 1920x1080 i zmniejszę detale w grze. Poza tym, jakaś dobra karta graficzna która by wytrzymałą i na dobre kilka lat by mi 'odebrała' nowe produkcje ? Właściwie co wyznacza wartość karty graficznej ?
|
| |
![]() |