Strona główna | Użytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja |

| Rejestracja

Serwer War3 cs Warcraft 3 mod 80.72.41.210:27228 [S/NS] steam
Serwer Diablomod Diablomod 194.149.88.242:27017 [S/NS] steam
Serwer FFA FFA 193.33.177.14:27231 [S/NS] steam
Serwer Pokemod Pokemod 91.210.130.90:27004 [S/NS] steam
Serwer Minecraft Minecraft mc.volta-sq.pl:32403 1.2.4
Serwer Teamspeak 3 TeamSpeak ts.volta-sq.pl 3.0

Poradniki Counter-Strike 1.6 Krok po kroku wszystkie poradniki, tutoriale i instrukcje do gry Counter-Strike 1.6! Zmniejszanie pingu, bindowanie, ustawianie rate, robienie bunnyhopa i inne!

Odpowiedz

Odsłon tematu: 773  
Stare 31-03-09, 18:13   #1

Mardog

Poprwne pisanie!! Precz dysleksji xD

RZ :
piszemy po spółgłoskach : b,d,g,p,t,k,ch,j,w,t
Przykłady :

grzyb, pielgrzym, chrzan,, patrzeć.
-piszemy w przymiotnikach zakończonych na: -szy, ejszy
Przykłady :

lepszy,ładniejszy,najmocniejszy,pszczoła.
Wyjątki !
bukszpan,gżegżółka,kształt, kszyk(ptak), piegża(ptak), pszczoła, pszenica, Pszczyna.
Ż :
- piszemy w wyrazach zakończonych na: - aż, - eż
Przykłady :

witraż,odzież,pejzaż.
-piszemy po literach : n,ł,l,r.
Przykłady :

lżej,rewanż, małżeństwo,oranżada.
Ó :
-piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: o, e, a
Przykłady :

stół - stoły
przyjaciółka - przyjaciel
skrót - skracać
-piszemy w zakończniach wyrazów na: -ów, ówka,ówna
Przykłady :

chłopców,łamigłówka,Kucówna.
Wyjątki !
-skuwka, wsuwka, zasuwka.
U :
-piszemy w zakończeniach rzeczowników :
un , unek, uchna, uszka, uszek, uch, us, usia.
Przykłady :

zwiastun, podaruek, córuchna, staruszka.
-piszemy w czasownikach, zakończonych na :
uj, ujesz, uje
Przykłady :

maluję, malujesz, maluje, wędruję, wędrujesz, wędruje.
CH :
-piszemy po literze ''s''
Przykłady :

schab, schody, wschód.
-piszemy na końcu wyrazów.
Przykłady :

drogach, orzech, zuch.
H :
-piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych na : g,ż,z,dz.
Przykłady :

błahy - błazen
druh - drużyna
wahać się - waga

Przyłączcie się do akcji :
"Piszę poprawnie po polsku" !
Stare 31-03-09, 18:16   #2

Hmm... Skąd wytrzasnąłeś to gówno? Co ma błahy do błazna albo druh do drużyny jeśli chodzi o odmianę? Gówno.
Poćwicz
Stare 31-03-09, 19:05   #4

Radeon

Cytat:
Zamieszczone przez OctusDiab Zobacz posta
Hmm... Skąd wytrzasnąłeś to gówno? Co ma błahy do błazna albo druh do drużyny jeśli chodzi o odmianę? Gówno.
Poćwicz

Zasada czy piszemy ż czy rz :zal:
Poza tym nie ma czegoś takiego jak dyslekcja. Tylko i wyłącznie jest upośledzenie , które nie toleruję ;D. Też mam zaświadczenie o dysleksji - tzn. miałem xD Polonistka mi powiedziała by cała klasa poszła, no i dostałem takie na 2gimnazjum Dziwne, że ort'a nie miałem już dawno (no czasem, że nie dam "ę" czy "ą" - bo to błąd ortograficzny też ).

Ja regułek takich nadal nie znam XD No jedynie do "nie-" i interpunkcji. Reszta - drogą własnych przemyśleń i po prostu jak widzę wyraz to wiem czy dobrze czy źle xD Pamiętam 6 klase - dyktando, miałem 5+ i nagle "zaprezentuj nam Jędrzej wymianę", ja wyszedłem i "eeeeeeeee". Usiadłem bodajże z pałką na miejsce, bo nie możliwe, że nie znam reguł, a miałem dobre oceny <sex>
Stare 31-03-09, 19:10   #5

Zjawisko dysleksji jest. Chociaż każdy błąd ortograficzny nie jest dysleksją (wbrew twierdzeniom psychologów, pedagogów etc)... Regułki są proste, dlatego nikt ich nie zna. Je po prostu się umie albo nie.
Stare 31-03-09, 20:02   #6

Mardog

OctusDiab dojebałeś za całą rodzinę wiadomo że chodzi o odmianę co nie :? (H na z,ż)

Lenistwo ludzi po prostu, wszystkiego da sie nauczyć. Mówiłem wujkowi, że nie nauczę się punkty newralgicznych w ciele człowieka i co kurwa nauczyłem się, wiem gdzie sie znajdują itp.

Ja mam tak samo nie znam pisowni ale sie domyślę jak i co sie kiedy pisze.

To znalazłem przypadkogo wam nie wiem jak xD
Stare 31-03-09, 21:37   #7

Razjel

Ja z biegiem czasu obcowania z kompem i gg zaczelem pisać poprawnie . Sie znaczy ... nie pisalem nigdy " muwie " bo to az kłuje w oczy . Ale z te jebane regulki umialem bo taka pojebana babe od PL mielismy
Pozdro Danka !
Stare 15-08-09, 16:25   #8

~Refresh~
Piękny "Słownik Poprawnej Polszczyzny for forum". Może się komuś przyda

Odpowiedz

Tagi
dysleksji, precz, pisanie, poprwne