| Polityka O wszystkich tych, którzy sprawują władzę w Polsce i na świecie. |
![]() |
|
| | #1 |
| Wiek: 21
| Voltowicze ida na wybory!
Moi mili, jako, że juz w tą niedzielę (09.10.2011) odbeda sie wybory parlamentarne w naszym kraju, postanowilem napisac o tym temat. Bedize to w miare obszerny tekst, ale nie bede tu dawal kazdego z planow wyborczych naszych partii. Takie rzeczy można w łatwy sposob sprawdzic na "googlach". Mam nadzieje, ze zapoznacie sie z nim i moje pisanie nie pojdzie na marne. Juz teraz powiem, ze w tekscie bedzie kilka zdan bazujacych na tygodniku Angora, jak i na kilku blogach politologow. Zaczne od pewnego hasla, z którym czesto mozna sie spotkac w internecie, badz w rozmowach ze znajomymi "ah nie ide na wybory i tak nie ma na kogo glosowac", czy chociazby "Chcesz lepszej polski? NIE idz na wybory!". Otoz tego typu hasla sa bledne, zeby Polska byla lepsza, na wybory musi nie pojsc ponad 51% polakow, wtedy mozna ubiegac sie o wybory wtorne, jezeli to sie powtorzy i powtarzac bedzie (nie bylo takiego przykladu jeszcze), sadze, ze partie beda musialy "cos zrobic" czyt. "cos zmienic". Opcja "nie ide na wybory, bo nie ma na kogo glosowac" jest jeszcze gorsza, otoz osoba ktora nie idzie na wybory, jednak 'jakis tam poglad ma' pomaga wlasnie partii, ktorej nie lubi. Przypuscmy Kowalski, nie lubi partii Y, woli partie X, nie pojdzie na wybory bo partia X choc lepsza od Y to dalej nie spelnia jego wymagan. Nie idac na wybory, pomaga wlasnie partii Y, ktorej nie lubi, nie oddajac glosu na partie ktora lubi, w tym przypadku X. Tak jest przy kazdych mozliwych wyborach. DLATEGO PROSZE, A RACZEJ NALEGAM ABY KAZDY POSZEDL NA WYBORY! Teraz, moj poglad partii, przytocze tu pewnego pana, ktorego imienia nie bede ujawnial: "W Chinach najpierw byl komunizm, potem wladze objela 'Banda Czworga' - a potem wsadzono ich do kryminalu, wprowadzono kapitalizm - I dziś Chiny rozwijają się w tempie 15% rocznie, to tempo stale wzrasta. U nas najpierw byl rachityczny komunizm, teraz rzadzi raczej głupawka i zlodziejska bardziej, niz zbrodnicza 'Banda Czworga' (PIS, PO, SLD, PSL) - najwyzsza pora by ja obalic[...]" Ten inteligetny czlowiek, pokazal jak wyglada Polska i jak zacofane to jest panstwo, to wlasnie MY powinnismy to zmienic. Kazdy slogan wyborczy krzyczy "Koniec z korupcja!"... jesli naprawde chcemy skonczyc z korupcja NIE WOLNO ODDAC NAM GLOSU NA BANDE CZWORGA! Wiec na co glosowac? Dobre pytanie, mamy kilka opcji, choc moim zdaniem jedna jest najlepsza. Otoz mamy tak PJN (Polska Jest Najwazniejsza), co tu duzo o tym mowic... kiedys ktos fajnie napisal "PJN powinno nazywac sie Platforma PISu", co chyba mowi samo za siebie. Z drugiej strony mamy PPP (Polska Partia Pracy), ktora chce pieciu progow podatkowych, a takze roczna bezopodatkowana kwota to 15 tys zl. Takze zwiekszenie plac. Jednak ta partia jest stricte lewicowo liberalna co wsumie duzo nie zmieni, ale jest jedna z lepszych opcji. Ruch Palikota... ekhm No i dochodzimy tutaj do tematu, ktory mnie najbardziej interesuje, partia, ktora stworzyl jeden z najinteligetnieszych ludzi w Polsce, czlowiek medialny i kontrowersyjny, moa tu wlasnie o Nowej Prawicy. NP, partia prawicowa, zwolennicy lewicy powiedza odrazu...ehhh jeszcze faszyzm nam tu wprowadza... otoz niewazne z ktorej strony na to popatrzysz, "z lewej" czy "z prawej" to wydaje mi sie to najlepszym rozwiazaniem. Jako jedyny podpisali juz postulate o tym, ze "jezeli dostana sie na stanowiska posłów i senatorow, nie beda pobierali diet parlamentarnych". Dokladnie znaczy to, ze jedyny dochod poslow i senatorow NP bedzie ich prywatny, NIE PANSTWOWY...czyli 0 pieniedzy dla nich z naszych kieszeni! Niby mowi sie "kielbasa wyborcza" czy "Gruszki na wierzbie" ale pismo i podpisy swiadcza same za siebie. Dodam tutaj, myslicie dlaczego chcieli nie dopuscic Nowej Prawicy do startu w wyborach? (odpowiedzcie sobie sami). Kolejna sprawa to skracanie i likwidowanie biurokracji. Czyli wszyskich agencji docelowych, ktore jakby to przecietny polak powiedzial "Nie robia nic, a pieniadze z naszych kieszen biora". Likwidacja PIT"u i CIT'u, likwidacja podatku od darowin i kupna-sprzedazy, zmiesienie do najnizszego poziomu akcyz...wszystko to by nasz rynek sie ruszyl, zebysmy ruszyc ta lokomotywe zwana gospodarka. Jeszcze jedna sprawa jest zmniejszenie ilosci mandatow poselskich, senatorow, urzednikow. Skoro w Królestwie Polskim bylo ich 100-150 to laczego teraz, kiedy lud nasz jest bardziej inteligetny i wykrztalcony potrzebujemy ich tysiace? Podsumowujac, IDZIEMY AN WYBORY i GLOSUJEMY! Nikogo, nie bede namawial na kogo ma glosowac, mam jedynie nadzieje, ze przeczytaliscie ten tekst i troszke wpadlo wam do główek, przy ktorych warto, a przy ktorych nei warto postawic ptaszka na wyborach. Dzieki za przyczytanie tekstu |
| |
| | #2 |
|
| Odp: Voltowicze ida na wybory!
Kurde ja w niemczech, to może do ambasady polski jakiejś pójdę xD
|
| |
| | #3 |
| Odp: Voltowicze ida na wybory! |
| |
| | #4 |
| Wiek: 19
Taaaa, do niedzieli |
| |
| | #5 |
| Wiek: 9
| |
| | #6 |
| Wiek: 20
Dlaczego nie wypowiedziałeś się o Ruchu Palikota? Intryguje mnie ta partia |
| |
| | #7 |
| Wiek: 17
Pewnie że tak, całą rodzinę przekonałem by głosowali na partie Palikota. Nikt nie zmieni w tym kraju niczego jeżeli będziemy oddawać klucz do władzy ciągle 2 ewentualnie 4 partią.... Czas coś zmienić a nie głosować na mniejsze zło!
|
| |
| | #8 |
| Wiek: 20
Ja to szczerze mam w dupie kto wygra, byle mi marihuanę zlegalizowali JKM chce legalizacji ? Bo Palikot mi tu na platformie śpiewał, sadzić palić zalegalizować |
| |
| | #9 | |
| Odp: Voltowicze ida na wybory! Cytat:
Chcesz cos sie dowiedziec podstaw, o ktore "walczyc" bedzie Ruch Palikota? DObrze, jednak pamietaj, ze sklad partii, to w 99% czlonkowie "Bandy Czworga" Ale dobrze, szybkie streszczenie: Partia LIberalowa spolecznie jak i Gospodarczo -Zmiana podatku liniowego (PIT, CIT, VAT) na 3x18 Moim zdaniem pomysl ciekawy, chociaz opcja DAWNA Platformy na podatek liniowy 3x15 byla stanowczo lepsza, jednak na to pozwolic panstwo sobie nie moze. -Polaczenie KRUS'u i ZUS'u - wsumie da to zmniejszenie biurokracji, co jest plusem. DOdatkowym atutem bedzie ustawa o milczacej zgodzie, jzeeli obywatel poda jakies pismo do urzedu i nie dostanie odpowiedzi do 60 dni, odpowiedz bedzie pozytywna w kazdy wypadku. Pytanie rodzi sie tlyko jedno... dlaczego 60, a nie np. 30? Ruch Palikota, jest opcja kryzysowa, bo nigdy nie wiemy co bedzie jak dorwa sie do wladzy, czy beda po stronie PISu, jako ze sa wrogami PO, czy zawra koalicje z NP, z ktora maja podobne poglady. WIec glosujac na PJN ryzykujemy...czysty hazard ![]() Swiete slowa, opcji ja naliczylem 3, nie tylko RP...wiec opcje mamy. Moja jest wlasnie NP. | |
| |
| | #10 |
| |
| | #11 |
Najlepsze że raz gram na duście. Ide z respa ct a tam na ścianie z reklamami od valve "Życie jest jak gra" "Głosuj na pewnych zawodników" "Sojusz lewicy demokratycznej" xD jakoś miej więcej tak to brzmiało |
| |
| | #12 |
|
NP, Ruch Palikota bez różnicy. Tylko nie na PIS, ani na PO. To najbardziej pojebane partie jakie widziałem, a w nich dwóch buraków. |
| |
| | #13 |
| Wiek: 16
I tak wygra ten kto ma wygrać i głosy jednostek nic nie dadzą ;s
|
| |
| | #14 |
Mylisz się Globek Polska to nie Rosja czy też Ameryka.
|
| |
| | #15 |
| Wiek: 16
| |
![]() |
|
| |