| Polityka O wszystkich tych, którzy sprawują władzę w Polsce i na świecie. |
![]() |
| | #1 | |
| Wiek: 16
| Od 15 listopada zakaz palenia w miejscach publicznych w całej Polsce
Niepalący nie będą mogli być narażeni nawet na najmniejszy ślad dymu we wspólnej szatni i korytarzu do toalety. W ocenie Magdaleny Petryniak ze Stowarzyszenia Manko, organizatora kampanii społecznych polskabezdymu i lokalbezpapierosa.pl, Polacy są "ZA". Zrozumieli, że tracą nie tylko pieniądze - puszczamy z dymem16 miliardów złotych rocznie - ale i zdrowie. Z sondaży przeprowadzonych przez Stowarzyszenie wynika, że trzy czwarte niepalących i ponad połowa palaczy popiera wprowadzany zakaz. Przewodniczący Obywatelskiej Koalicji Tytoń albo Zdrowie, Krzysztof Przewoźniak, podkreśla, że średni poziom stężenia dymu papierosowego w polskich pubach i restauracjach piętnastokrotnie przekracza górną granicę normy zdrowotnej. Wieczorami, w co trudno uwierzyć, ale tak wynika z badań naukowych, norma jest przekraczana aż 260 razy. Barmani i kelnerzy cieszą się z nowego prawa, właściciele lokali trochę się boją utraty klientów i zysków. Tymczasem - podkreśla Krzysztof Przewoźniak - dochody lokali w Nowym Jorku po wprowadzeniu zakazu palenia wzrosły o prawie 9%. Wprowadzając nowe prawo Polska dołącza do długiej listy państw chroniących swych obywateli przed dymem tytoniowym. To standard we wszystkich rozwiniętych gospodarkach. Całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych, bez możliwości tworzenia palarni, pierwsza wprowadziła Irlandia, w 2004 roku. Dwa lata później Szkocja i Walia. Bezwzględny zakaz obowiązuje też w Irlandii Północnej, Anglii, Turcji i Grecji. Polska dołączy do państw, w których palacz będzie się mógł schronić w palarni. Na tej liście już jest 25 europejskich państw. Palić, gdzie dusza zapragnie można na Białorusi, w Rosji, na Ukrainie, Czechach i Słowacji, Cyprze,Łotwie, Mołdawii i na Węgrzech. Można się też wybrać z papierosem na inny kontynent. Cytat:
| |
| |
| | #2 |
|
| Odp: Od 15 listopada zakaz palenia w miejscach publicznych w całej Polsce
Szkoda troche. i zawsze co zakazane to ludzie kupuja.
|
| |
| | #3 |
Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi, w pewnym stopniu to to do sytuacji adekwatne nie jest. Osobiście jestem za, jednak gówno to da. |
| |
| | #4 |
| Wiek: 24
Ja tez jestem za... Nie pale (przynajmniej nie swiadomie) i nie bardzo podoba mi sie siedzenie w bardzo zadymionym pomieszczeniu... Fakt to ma swoj klimacik jak sie wchodzi do pub'u siada gdzies na kanapie popija piwko a po calym pomieszczeniu unosi sie lekki dymek no ale bez jaj ... Chcesz palic to pal ale nie przeszkadzaj tym innym ...
|
| |
| | #5 |
Właściwie mi to póki co zwisa, jestem narażony na palenie jedynie czasami na przystanku, bądź gdy przebywam z pewnymi kolegami (relacje kopaj-piłkę). Ale wtedy mówię by się odpierdolił z tym ode mnie |
| |
| | #6 |
|
Jestem ciekaw jakiej wysokości mandat?
|
| |
| | #7 |
| Wiek: 21
| Odp: Od 15 listopada zakaz palenia w miejscach publicznych w całej Polsce |
| |
| | #8 |
| Wiek: 21
Mnie bardziej interesuje jak to bedzie egzekwowane w klubach, bo nie wyobrazam sobie polowy osob bedacych na imprezie przed wejsciem do klubu, ktorzy wyszli zeby zapalic.
|
| |
| | #9 |
|
Niestety, ale sami właściciele będą to egzekwować aby kary nie dostać. Natomiast na ulicy jeszcze nikt nie zwrócił mi uwagi, za mały szum medialny był to dlatego |
| |
| | #10 |
POmysl uwazam za dobry i tego sie bede trzymał ... A co do egzekwowania to spokojnie japko oni sobie poradza jakos ... Zreszta w miejscach publicznych nie mozna palic (czyli np. idac chodnikiem albo stojac na przystanku) a ludzie to robia i nie zwarzaja na obecnosc sluzb porzatkowych a co do tych 2 to jak by mieli wystawiac mandaty za fajke to chyba by ich szlak trafil ... predzej by im bloczku na mandaty braklo ...
|
| |
| | #11 |
| Wiek: 15
Ja bym to zrobił nielegalne !!!! Zartuwają swiat
|
| |
| | #12 |
| Wiek: 20
Tylko Polski rząd jest aż tak popierdolony.. Nie popieram tego w ogóle.. Tak samo brak legalizacji zioła... I co kurwa z tego, że w Nowym Yorku wzrosło o 9% ? A ile tam ludzi mieszka ? Miasto wielkości połowy polski Po 2 jak komuś się nie podoba zadymiony bar to niech z niego wypie***** i idzie bo jakiejś kawiarenki dla pedałów... Wyobrażacie sobie bar z bilardem, bez dymu ? Bez tego klimatu i zapachu fajek? Bo ja nie Wracając do zioła, rząd mamy popierdolony do kwadratu. Co roku dziura budżetowa Zalegalizowaliby zioło, opodatkowali i skarb państwa zarobi na tym więcej niż na fajkach i alkoholu Jebać polski rząd Kaczyńskiego i cały pierdolony PiS...
|
| |
| | #13 |
|
@up Sama idea jest dobra, lecz to nie wygląda wszystko tak prosto. Twoje przekleństwa i stwierdzenia , szczególnie końcowe jednak stwarzają mi wizerunek mało inteligentnego człowieka LUB prostego ze wsi, który nie wie co i jak, ale on tak chce ![]() Nie chcę tłumaczyć Tobie co i jak wygląda, ale pozwolę sobie wtrącić, że w ameryce problem klimatu załatwili generatorem pary i na jedno wychodzi. Tyle, że w oczy nie szczypie. Wiem, że fajki są gangsta, lecz niestety szkodzą zdrowiu i to bardzo. Sam pale, ale nie lubię wchodzić do zadymionych pomieszczeń, gdzie nie ma tlenu i dym po oczach daje.Wychodząc po 30minutach śmierdzi mi WSZYSTKO tak jakby ktoś na mnie gasił wszystkie fajki z pubu. |
| |
| | #14 |
| Wiek: 20
| Odp: Od 15 listopada zakaz palenia w miejscach publicznych w całej Polsce Radeon, ale z 2 strony, nie idę do baru na romantyczną kolację... Tylko na piffko z kumplami, pograć w bilarda, gdzie się pali i tego żadna ustawa nie zmieni... Zawsze tak było i zawsze tak będzie, że jak się wejdzie do baru to siekierę można "powiesić" w powietrzu... Skoro komuś to przeszkadza to ma wyjście... Iść sobie do parku na spacer i pooddychać świeżym powietrzem... Dlaczego większość ma być ograniczana ze względu na mniejszość? Przeszkadza mi dym to tam nie wchodzę, idę do baru gdzie palić można w wyznaczonych miejscach albo w ogóle... Nie musisz mi tłumaczyć co i jak wygląda bo oczy mam i widzę, to na swój sposób. Każdy wchodząc do takiego zadymionego miejsca wie, że ubranie mu przesiąknie, że nie będzie świeżego powietrza, że to nie zdrowe, że to i tamto... A mimo to bary tętnią życiem. Dlaczego? Bo ludziom, którzy tam chodzą to nie przeszkadza, i skoro Polska chce być jeszcze bardziej (i tu przepraszam za słowo) niedojebanym krajem to niech robią tak dalej. |
| |
| | #15 |
Ej sory bardzo... Ja jestem osoba nie palaca ... Mam w domu 2 palaczy - matke i brata... Tez lubie wypic piwko i popykac w bilard... Usiasc i pogadac z kumplami o glupotach... I teraz powiedz mi drogi przyjacielu co bys mi zaproponowal?? Bo mnie osobiscie niemilosiernie wqurza fakt ze wchodze do lokalu gdzie jest zadymione w pizdu i ciut ciut... Chcesz palic i truc to rob to tak zeby nie szkodzic tym co tego chca uniknac... idz sobie na dwor przykopcic albo do miejsca gdzie to mozna robic bez przeszkadzania innym... W pelni popieram ten zakaz i mam nadzieje ze bedzie on respektowany w 100 %...
|
| |
![]() |
| Tagi |
| polsce, calej, publicznych, miejscach, palenia, zakaz, listopada |