| Mapping Jak stworzyć mapę Counter-Strike? To bardzo proste, wystarczy, że przejrzysz nasze poradniki dotyczące mappingu na silniku HLDS 1. |
![]() |
| | #1 |
|
| Dekompilacja mapy Dzisiaj pokażę jak można zdekompilować mapkę czyli przekształcić z .bsp do .map aby dało się otworzyć w VHE. Przydaje się to kiedy czegoś nie umiemy zrobić a na jakiejś mapie to jest lub nie chce nam się czegoś robić a na jakiejś mapie to jest. Oczywiście w większości zjada tekstury i trzeba od nowa teksturować lub zjada różne bryły. Ja przedstawie dwa sposoby dekompilacji, które znam. Pierwszy Ściągamy program "Winbspc.exe" stąd: winbspc.exe Uruchamiamy i pojawia nam się takie coś: ![]() Naciskamy na "File" (1.) potem "Convert..." (2.) ![]() Pokaże nam się okno gdzie wybieramy jakąś mapkę (1.). Ja wybrałem de_dust2. Potem klikam na "Otwórz" (2.) ![]() W następnym okienku zaznaczamy "MAP" (1.), potem klikamy na "Browse" (2.), w okienku (3.) wybieramy gdzie ma się zapisać zdekompilowana mapa i na koniec naciskamy "OK" (4.) i jeszcze raz "OK" (5.) ![]() Mapa się dekompiluje: ![]() Jeżeli będzie napis "done!" (1.) to znaczy że mapa została zdekompilowana. ![]() Oczywiście nie każda mapa się zdekompiluje dlatego warto spróbować tym drugim sposobem Drugi Ściągamy program "BSP Viewer" stąd: http://nemesis.thewavelength.net/fil...pviewer156.exe Instalujemy i uruchamiamy. Program wymaga .NET Framework v1.1 lub wyższy! Cały program: ![]() Klikamy na "File" (1.), potem "Open" (2.) ![]() Teraz wybieramy mapę (1.) a następnie klikamy na "Otwórz" (2.) ![]() Po chwili mapa się załaduje i będzie ją można oglądać (latać po niej). ![]() Ale przecież chcemy zapisać do .map tak więc klikamy na "File" (1.) potem "Export" (2.) i następnie na "MAP File" (3.) ![]() Pojawi się okienko gdzie klikamy "OK" (1.) ![]() W następnym oknie wybieramy lokalizacje i nazwę mapki (1.), po czym klikamy na "Zapisz" (2.) ![]() I gotowe W VHE otwiera się to jak zwykły projekt tylko że na dole (1.) musimy wybrać "Game Maps (*.map)" ![]() Tutek by Abes_Ziomal |
| |
| | #2 |
| Wiek: 16
| Odp: Dekompilacja mapy
Ale załączniki to mógłbyś na zewnętrzny serwis bądź do nas... Kopiowanie to też sztuka. |
| |
| | #3 |
|
Pozwolenie od Abesa |
| |
| | #4 |
|
Emotikony innego forum ,tak samo jak przekierowania: adres.pl/redirect=http:... zmieniamy na nasze/usuwam, a przekierowania dajemy w postaci linku. Pousuwałem te emotikony, oraz przekierowania na strony z załącznikiem zamieniłem na direct linki do załączników. Daję pomógł. |
| |
![]() |
| Tagi |
| mapy, dekompilacja |