Strona główna | Użytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja |

| Rejestracja

Serwer War3 cs Warcraft 3 mod 80.72.41.210:27228 [S/NS] steam
Serwer Diablomod Diablomod 194.149.88.242:27017 [S/NS] steam
Serwer FFA FFA 193.33.177.14:27231 [S/NS] steam
Serwer Pokemod Pokemod 91.210.130.90:27004 [S/NS] steam
Serwer Minecraft Minecraft mc.volta-sq.pl:32403 1.2.4
Serwer Teamspeak 3 TeamSpeak ts.volta-sq.pl 3.0

Książki O książkach, lekturach, artykułach w gazetach! Najwybitniejsi pisarze jak i Ci niezbyt respektowani!

Odpowiedz

Odsłon tematu: 1382  
Stare 11-06-10, 21:12   #1

Radeon

Teatrzyk zielona gęś - absurd 100%

Uwaga, przedstawienia są DZIWNE i poczucie humoru jest SPECYFICZNE
Czekam na wasze opinie dot teatrzyku zielona gęś, a szczególnie ponizszej scenki :P

Przykładowa scena:

"Dziwnego kelnera"

Występują:
Dziwny Kelner
Gość I
Gość II
i Gość III

Dziwny Kelner:
Pan płaci?

Gość I:
Kotlet barani.

Dziwny Kelner:
Kotlet barani dwieście.
Wódki nie było?

Gość I:
Wódki nie było.

Dziwny Kelner:
Wódki nie było pięćset.
Piwo?

Gość I:
Piwa nie było.

Dziwny Kelner:
Piwa nie było sześćset, kotlet dwieście, osiemset, dziękuję panu. (do Gościa II) Ozór sos chrzanowy?

Gość II:
Jajecznica z trzech.

Dziwny Kelner:
Ozór sos chrzanowy nie było dwieście pięćdziesiąt jajecznica z trzech dziewięćdziesiąt dziewięć, szampan nie było sześć tysięcy, razem 6349, dziękuję panu, dobranoc panu.

Gość III:
(wstaje i za pomocą dębowej laski robi dziurę w głowie Dziwnego Kelnera)

Dziwny Kelner:
Dziura w głowie osiemset pięćdziesiąt, kotlet wieprzowy dwieście, razem tysiąc pięćdziesiąt, piwa nie było, sto, tysiąc sto pięćdziesiąt, dziękuję panu, dobranoc panu.
Moje uszanowanie panu.
K U R T Y N A

Konstanty Ildefons Gałczyński
1946
Stare 11-06-10, 21:35   #2

*Muffin*

Odp: Teatrzyk zielona gęś - absurd 100%

O! nie rozumiem tego !

Ostatnio na polskich mieliśmy
Cytat:
Teatrzyk Zielona Gęś

ma zaszczyt przedstawić

"Śmierć w kawiarni"

Gość
Jaką macie kawę?

Kelnerka
Jest zwyczajna, następnie szatan, czyli podwójnie wzmocniona, oraz lucyfer, czyli poczwórnie wzmocniona. Jaką kawą można panu służyć, panie dyrektorze?

Gość
z determinacją Lucyfer. wypija lucyfera i natychmiast umiera (Komentarz psychologiczny. Serce, które ukochało tyle, serce wcielone, można powiedzieć: serce serc, cor cordium itp. nie wytrzymało, jak widać, porcji kawy poczwórnie wzmocnionej, czyli lucyfera, i nawaliło w kawiarni)

Kelnerka
patrząc w osłupieniu na zwłoki; do Portiera Pan będzie łaskaw dorobić jak zwykle ucho.

Portier
Dorabia ucho i energicznym ruchem uchwytując za ucho, przenosi Gościa do wieczności
K U R T Y N A

Oraz

"Dziwny Krawiec" czego nie mogę na necie znaleźć, a w podręczniku j.p jest ;p
Stare 12-06-10, 01:17   #3

Paradoxalny

Ojj to na prawdę bardzo ciężki humor . Jestem za mało inteligentny , żeby go zrozumieć . Nie wiem , chodzi tu o to , że on ich w **** robi ? czy jak fajnie by było jak byś tak troszku to wytłumaczył
Stare 12-06-10, 14:35   #4

*Muffin*

Jeżeli chodzi o to, co podał Radeon - i no have idea.

Jeżeli chodzi o to, co podałem ja
. Jeżeli zechcesz to mogę poświęcić chwilę i przepisać notatkę dyktowaną przez nauczyciela...
Stare 29-07-10, 22:59   #5

xxkika20xx

No proszę Was jak możecie tego nie rozumieć??!!
Chyba troszkę późno się zarejestrowałam tak to bym pomogła w końcu tyle lat studiów polonistycznych... coś w głowie zostaje
Stare 30-07-10, 13:39   #6

*Muffin*

Więc szyfruj i przekaż nam swoje wypociny :|
Stare 30-07-10, 13:57   #7

Mardog

Mówisz, że rozumiesz, a stwierdzam to bo napisałaś "No proszę Was jak możecie tego nie rozumieć??!!" więc proszę oświeć nas.

Źródło
Stare 30-07-10, 15:52   #8

Radeon

Cytat:
tyle lat studiów polonistycznych
W wieku 21lat "tyle" to znaczy 2lata czy trzy?
Stare 30-07-10, 19:15   #9

xxkika20xx

Mój drogi 22 lata
3 lata LO na profilu human i 3 lata studiów
I już Was "oświecam"...

Dodane po 56 minuty:

"Zielone Gęsi" uważa się za największy sukces w twórczości groteskowej Gałczyńskiego. Cykl ten jest kondensacją wielu ważnych elementów poetyki autora: dydaktyzm, zwrot do publiczności, humor, groteska, humanizm, makabyczny dowcip, ataki na inteligencję, wyśmiane konwencje literackie.
Teatrzyk w swym założeniu był przeznaczony dla szerokiej publiki, miał trafić do zbiorowości. Wiąże się to z dydaktycznym wymiarem tego cyklu. "Zielona Gęś" to współczesna, udramatyzowana kontynuacja niektórych cech oświeceniowej bajki z morałem.
Mimo, iż swą formą i typem wypowiedzi Teatrzyk przypomina teatr absurdu, to jednak podobieństwo jest tylko powierzchniowe. Absurd Gałczyńskiego dotyczy jedynie niektórych przejawów życia, nie ma konsekwencji filozoficznych. Przeciwnie ujawniając postawę moralizatorską, poeta wskazuje na istnienie jakiegoś wzoru świata idealnego, który można osiągnąć poprzez likwidację zła istniejącego w życiu codziennym. Jest to przejaw swoistego optymizmu humanistycznego autora.
Absurdalny humor został uzyskany m.in. poprzez pardię konwencji teatralnych, wyśmiewanie patosu sceny. Sam tytuł wskazuje na literacki patronat "Zielonego Balonika"- kabaretu stworzonego przez Boy- Żeleńskiego. Operowanie absurdalnym humorem jednak nie likwiduje zdrowego rozsądku, wręcz przeciwnie zakłada go. Absurd parodiuje rzeczywistość- w tym przypadku jest to parodia doprowadzona do niezwykle drastycznej formy, drażni zdrowy rozsądek.
Postaci występujące w Teatrzyku przypominają marionetki, kukiełki. Świat jest umowny, szkicowy, często przywołuje postaci z wielkiej literatury, np. Słowacki, Mickiewicz, Hamlet, Dante.
Powracającym bohaterem jest Alojzy Gżegżółka, choć lepiej powiedzieć, że powtarza się jego nazwisko, bo rola nie zawsze jest ta sama.
Na poziomie języka Gałczyński operuje dosłownością, eksploatuje pierwotne znaczenia słów w związkach frazeologicznych, co jest doskonałym materiałem satyrycznym.
Mechanizmy budowania komizmu są proste i stare, ale dzięki talentowi autora nabrały nie tylko świeżości, ale też siły demaskatorskiej.

Tyle by było z wykładów
Stare 30-07-10, 23:18   #10

Radeon

Cytat:
Teatrzyk w swym założeniu był przeznaczony dla szerokiej publiki, miał trafić do zbiorowości.

Szkoda, że w oficjalnej wersji wykładu nie można dopisać, że ludzie ze względu na brak poczucia humoru w kwestiach absurdu czy niezrozumienie teatrzyku, nie zrozumieli go i trafił jedynie do bardzo ściśle określonej grupy odbiorców humoru absurdalnego.

Sam zauważyłem, że ludzie naprawdę lubiący Teatrzyk Zielona Gęś i większość twórczości Gałczyńskiego - lubią klasyki humoru absurdalnego/angielskiego jak - jeśli chodzi o filmy - Monty Python.
Stare 31-07-10, 20:15   #11

*Muffin*

Ja Cię droga pani nie zrozumiałem :| Później przeczytam te "brednie" raz jeszcze ;D
Stare 31-07-10, 21:25   #12

xxkika20xx

Powiem Ci jak mój wykładowca...
Ty tego nie musisz rozumieć... Ty to musisz umieć
Stare 31-07-10, 21:51   #13

*Muffin*

W każdym razie po tym co napisałaś dalej nie wiemy o co chodzi w tym ;d
Stare 31-07-10, 23:19   #14

Radeon