| Hardware / Sprzęt Wszelkie pytania i dyskusje dotyczące sprzętu komputerowego, RTV, AGD, Audio i innych! |
![]() |
| | #1 |
|
| Indeks wydajności systemu
Cześć, sprawa przedstawia się następująco, postanowiłem troszkę podrasować lapka z uwagi, iż ma już za sobą dwa lata i nieco "odbiega" od wymagań a na nowego nie ma pieniędzy. Otóż po wymianie dysku twardego na Seagate Momentus XT odpaliłem przez panel sterowania indeks wydajności systemu i co się okazało ? Punkty określające wydajność dysku nie podskoczyły nawet ciut ciut ! Czy ktoś z was miał podobna sytuację ? O co tu chodzi ? czekam z niecierpliwością na odpowiedzi ! |
| |
| | #2 |
|
| Odp: Indeks wydajności systemu
Normalka - ta wartość to wynik pseudo-ogólny czyt. najniższa wartość jaka wypadła w jednym z testów, np. u mnie to 5,9 bo dysk zaniża resztę która ma ponad 7.
|
| |
| | #3 |
|
a nie powinno być tak, że w chwili gdy mam 8 GB ramu a więc więcej się nie da mam maksymalną ilość punktów ?
|
| |
| | #4 |
|
Hę? Kompletnie nie rozumiem twojego pytania, ale jak chcesz zobaczyć ile masz punktów za ram to wejdź w szczegóły i tam będzie za co oraz ile.
|
| |
| | #5 |
|
to może inaczej się wyrażę ;-) mam zainstalowane 8 GB pamięci ram - jest to maksymalna wielkość w ocenie wydajności systemu mam nadal 6.3 ( tyle samo w chwili posiadania 4 GB ram'u) Pytanie : Czy ocena wydajności nie powinna się zwiększyć ? |
| |
| | #6 |
| Wiek: 21
Jakoś to nie ilość. Może masz DDR2, bądź mniejszą częstotliwość. A 8GB to może u cb max |
| |
| | #7 |
|
| Odp: Indeks wydajności systemu |
| |
| | #8 |
| Wiek: 21
A czy to są DDR2, czy 3 ? A ramu to raczej można więcej. |
| |
| | #9 |
|
Nie chodzi o ilość ramu a jego wydajność ( ja przy 3GB ddr2 mam 7,2 ) - jeżeli dodałeś do tego co miałeś nowe kości ramu to nie ma opcji żeby Ci się wydajność powiększyła, bo te stare "ciągną w dół" nowsze. Natomiast maksymalna ilość pamięć zależy wyłącznie od ilości slotów na płycie głównej - teoretycznie możesz mieć ilość slotów x4GB.
|
| |
| | #10 |
|
mam dwie nowie kosci po 4 GB, ddr2
|
| |
![]() |