Strona główna | Użytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja |

| Rejestracja

Serwer War3 cs Warcraft 3 mod 80.72.41.210:27228 [S/NS] steam
Serwer Diablomod Diablomod 194.149.88.242:27017 [S/NS] steam
Serwer FFA FFA 193.33.177.14:27231 [S/NS] steam
Serwer Pokemod Pokemod 91.210.130.90:27004 [S/NS] steam
Serwer Minecraft Minecraft mc.volta-sq.pl:32403 1.2.4
Serwer Teamspeak 3 TeamSpeak ts.volta-sq.pl 3.0

Hardware / Sprzęt Wszelkie pytania i dyskusje dotyczące sprzętu komputerowego, RTV, AGD, Audio i innych!

Odpowiedz

Odsłon tematu: 260  
Stare 09-09-10, 11:18   #1

Paradoxalny

Karta dźwiękowa i graficzna

W nie długim czasie mam zamiar kupić sobie w.w. karty.

Graficzną mam jedną na oku cena ok 400-500 zł GF 9800 1GB - ramu ddr3 256bit
Asus GeForce 9800GT 1GB DDR3 256bit PCI-E (EN9800GT/DI/1GD3) - porównanie cen w sklepach internetowych - tutaj mamy ją w całej okazałości.

Co do karty dźwiękowej , trochę mniej mam sprecyzowane plany i nie wiem ani trochę jaką kupić . Złącze oczywiście takie samo jak w K.G.

Granica cenowa podobna jak wyżej.

No i może przy okazji jakieś głośniczki zaproponujecie nie znam się na cenach ich za bardzo , ale granica hm... 350zł max.
Stare 09-09-10, 15:51   #2

Radeon

Odp: Karta dźwiękowa i graficzna

Dźwiękowa to najlepsza by była Creative Sound Blaster Xtreme Music, tańsza dobra to Audigy 4, lub Audigy 2 ZS Gold i najtańsza, a też dużą różnice daje - Live!

Są one w przedziale cenowym 300zł-40zł

Głośniki polecam z 2.1 Logitech x-230, najlepsze co może być. To już jest klasyk głośników 2.1, mam je od bodajże 4-5lat i zero problemów, porządny dźwięk.
Miałem 5.1 Creative bo wygrałem je w konkursie internetowym i je sprzedałem
Stare 09-09-10, 16:55   #3

Paradoxalny

A co myślisz , o karcie graficznej ?
Stare 09-09-10, 17:47   #4

Radeon

Powinna stykać
Stare 09-09-10, 18:02   #5

Edoc

karta jedna z lepszych w tej cenie, wiem bo sam mam. A z kart dźwiękowych Radeon ci doradził
Stare 10-09-10, 21:56   #6

Faith

Moja opinia ( mam bardzo duże doświadczenie w sprawie kompów i podzespołów) na temat podzespołów które chcesz kupić. Nie jestem fanbojem żadnego producenta oraz nie mam swoich faworytów widzę poprostu liczby oraz testy sprzętu bez firmowego ględzenia. A więc co do karty graficznej:

Twoja karta którą wytypowałeś to jest odsmażony kotlet GeForce 8800 gt. Jest chujowy na dłuższą metę. Jest niewiele lepszy od serii 88XX ale nie zadobry jak na tą cenę. Podam swoje propozycje:
1. NEW ASUS EAH5770 ATI HD5770 1GB DDR5 FV GW36m 5770 (1215184089) - Aukcje internetowe Allegro

Ta karta wyżej starczy na 2 (na pewno) lub więcej lat nie jestem jasnowidzem.

Ale jeżeli chcesz kupić naprawdę monstrum i poczekasz trochę czasu żeby dostać kolejną wypłatę to proponuję takie cudeńko:
1. SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD 5830 - 1 GB GDDR5 (1217009204) - Aukcje internetowe Allegro (wersja słabsza ale potężna)
2. SAPPHIRE Radeon HD 5870 Vapor-X - 1 GB GDDR5 (1215144376) - Aukcje internetowe Allegro (jak dla mnie karta która na bardzoo długo wystarczy, ma bardzo duże możliwości i nie ma gry która na niej nie pójdzie na max detalach przy zachowaniu wysokich FPSów)
3. ASUS EAH 5850 1GB 725/1000 !!! BOX !! GWARANCJA !! (1221067913) - Aukcje internetowe Allegro (a to jest takie rozwiązanie medium pomiędzy tymi dwoma wyżej wymienionymi). To jest seria ATI. Dla mnie wielkim zaskoczeniem była wydajność serii 58XX z czego jestem zadowolony ponieważ do tej pory królowały Geforce'y. ATI ogólnie ma dobre karty tylko każdy narzeka w nich na sterowniki. Tzn. nie są odpowiednio często aktualizowane przez co mimo swojego potężnego wnętrza nie mogą wykorzystać pełni mocy a nowszych grach, ja osobiście dawno przeszedłem na Geforce ze względu na sterowniki oraz wydajność.
Teraz chcę przedstawić w tym przedziale cenowym Karty firmy Geforce:
1. ASUS GTX465 1024MB 256bit PCI-E (1224835235) - Aukcje internetowe Allegro (to jest dla mnie wielkie zdziwko np ponieważ nie spodziewałem się tak potężnej karty za tak niską cenę, jeżeli możesz to bierz zanim się aukcja skończy bo warto według mnie)
2. Znalazłem także ASUS GeForce GTX 280 SUPER DO GIER (1225048530) - Aukcje internetowe Allegro (całkiem dobra karta sprawdzona przez wiele osób ma wiele pozytywnych opinii w tym moją bo miałem zaszczyt jej używać)

OKEJ to na tym koniec moich propozycji na temat kart graficznych. Karta dźwiękowa hmm, mogę jedynie rzucić parę dobrych kart bo czemu nie :P?
Moja propozycja tooo

CREATIVE X-Fi TITANIUM FATALITY PRO EAX 5.0HD Wwa (1216614436) - Aukcje internetowe Allegro

Porządna karta mająca wszystko czego chcesz + zajebiste brzmienie. Muzyka = czysta jakość, jeżeli chodzi o słyszalność kroków strzałów w csie czy czegokolwiek co pomaga grać to jest bardzo dobra+ musisz mieć dobre słuchawki do tego jeżeli chcesz osiągnąć max możliwości tej karty. I to by była moja jedyna propozycja karty dźwiękowej. Głośników nie będę doradzał bo dla mnie jeden chuj czy są surround czy dolby digital czy kurwa HD CZY 3D jeden chuj. Prawdziwą jakość dźwięku odczujesz na głośnikach za 2000zl lub na słuchawkach 50+ jeżeli wiesz czego szukasz.

MAM NADZIEJĘ ŻE JAKOŚ POMOGŁEM ORAZ TO JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJA OPINIA, jeżeli się nie zgadzasz nie komentuj jeżeli popierasz to tym lepiej. Jeżeli pomogłem daj pomógł proste:d
Stare 11-09-10, 00:37   #7

Radeon

Radeony ani nie mają technologi CUDA, która w grafice 3d jak i trochę mniej, ale także w grach się bardzo przydaje (gpu obsługuje obliczenia zrzucone na procesor), dodatkowo ma problemy ze sterami w nowych grach ZAWSZE.

Imho Radeony skończyły się na x1950.

Ogólnie ja lecę na 9600gt od czasu jej wydania, bodajże 3lata, za 450zł i mam ją do teraz - coś nie chodzi bez wygładzania na 1400x900 na full w DX9.0? NIE wszystko działa, najnowsze też. Na szczęście w gry nie gram to nie mam z tym problemów, ale muszę przyinwestować w dobry procek i grafę z CUDA pod 3dsm.

Cytat:
Porządna karta mająca wszystko czego chcesz
Pierdoła, karta za 450zł nie zrobi różnicy mu między Audigy4 lub odblokowanym audigy2 gold, a NAPEWNO nie zrobi najmniejsze od xtreme audio Po co przepłacać?
Stare 11-09-10, 07:36   #8

Paradoxalny

No to dziękuje wszystkim za wypowiedzi .

Kartę graficzną zakupie raczej tą co podałem . A co do dźwiękowej , też jest zależne od tego jaki będą mieli w sklepach. Grochu mi polecił z 3 tutaj mam kilka popytam się i dowiem. A jak coś to bd zamawiał przez neta , lecz wolę kupować coś własnoręcznie
Stare 11-09-10, 09:00   #9

Radeon

Dźwiękową z allegro czy coś, bo w sklepach raz, że mają je drożej nawet o 90zł to dodatkowo mają 2-3modele, te najbardziej opłacalne czyli tanie i biedne oraz drogie i dobre.

Dlatego duży wybór tylko na Allegro. Uważaj na okrojone karty, czyli te, które zamiast płytki na cały śledź (szerokość takiej karty to troche mniej niz pudelko od CD), bo karty dźwiękowe okrojone (szerokość ok 3-4cm) przetwarzają dźwięk softwarowo (równie dobrze jakby stworzyli program to by można dźwięk z takich kart uzyskać bez karty), a NIEOKROJONE hardwarowo czyli przez procesor, który oddzielnie przerabia dźwięk i dlatego nieokrojone są tylko opłacalne.

Natomiast mogą ci wciskać w sklepie jakieś Audigy 4 SLIM, LITE czy inne wytwory, nie pamiętam nazw, ale sprzedawcy rzadko kiedy wiedzą, która karta jest okrojona, która nie, co to znaczy i co to zmienia
Stare 11-09-10, 09:50   #10

Paradoxalny

Domyślam się , że mało wiedzą na ten temat , bo wątpię , żeby jakiś informatyk siedział w sklepie jako "wciskacz towaru". Tak wiem , jak wygląda taka okrojona , bo kiedyś taką miałem , ale to była zastępcza , bo w starym kompie integracyjna się spaliła

Wiem , że mały wybór w sklepach jest , ale ja mam nie daleko też taki sklepik , tylko z częściami komp. i jak na razie nigdy się nie zawiodłem. Zobaczę tam a jak będzie lipa pomyślę o tym Allegro , lub też jakimś innym sklepie internetowym.

Odpowiedz

Tagi
graficzna, dzwiekowa, karta