| Filozofia Fakty,wiadomości i media, oraz zagadnienia filozoficzne - być czy nie być? Polityka kłóci się z moralnością? |
![]() |
| | #1 |
| Wiek: 19
| Zarabiamy najgorzej w Unii. Jesteśmy w ogonie biedaków Zarabiamy najgorzej w Unii. Jesteśmy w ogonie biedaków Jesteśmy już 7 rok w Unii Europejskiej, ale nasze zarobki ciągle dzieli przepaść od krajów "starej Unii". Według informacji Komisji Europejskiej oraz badań naukowych za lata 2010/2011 średnia miesięczna pensja w Polsce wynosi 4372 zł. To znacznie więcej niż podaje GUS, wg którego na koniec 2010 r. średnia polska pensja wynosiła 3543 zł. Ale różnica bierze się z obecnego kursu euro do złotówki. Tak czy owak, zarobki Polaków są żenująco niskie. Widać to szczególnie w porównaniu z najbogatszymi krajami "starej Unii": Luksemburgiem, Niemcami, Wielką Brytanią, Francją. Zarabia się tam pięć, sześć razy więcej niż w Polsce. Nawet w takich wstrząsanych kryzysami krajach jak Włochy, Grecja, czy Portugalia średnie zarobki są kilka razy większe niż w Polsce. Jest to w pewnym sensie zrozumiałe: tamte kraje budują swój dobrobyt od 50 lat. Polska z trudnościami robi to 20 lat. Nawet w gronie dwunastu państw, które w ostatnich latach przystąpiły do UE, Polska wcale nie ma się czym chwalić. Piąte miejsce od końca w tym zestawieniu czterdziestomilionowej Polski, to wstyd. Za nami znajdują się tylko Łotwa, Słowacja, Rumunia i Bułgaria. Za to przed nami choćby Czechy, Węgry, Słowenia. Węgrzy, których narodowa waluta, forint, osiągnęła wczoraj najniższy w historii kurs wobec euro (za jedno euro płacono 319,50 forinta) i tak zarabiają lepiej od Polaków. I to o całe 1500 złotych! ![]() źródło: Zarabiamy najgorzej w Unii. Jesteśmy w ogonie biedaków - Finanse - WP.PL _____________________________________________ Ciekawe skąd mają te wyniki... "średnia miesięczna pensja w Polsce wynosi 4372 zł" - jakoś nie chce mi się w to wierzyć. A Wam? |
| |
| | #2 |
| Wiek: 21
| Odp: Zarabiamy najgorzej w Unii. Jesteśmy w ogonie biedaków
Chciałbym widzieć u siebie na kwitku 4 z przodu |
| |
| | #3 |
Podali pewnie zarobek, lekarzy, adwokatów itp. Po co ten temat? Przecież to wiadomo jest, bez tej śmiesznej tabelki ; ) |
| |
| | #4 |
|
KURWA w Luksemburgu maja dobrze -.-
|
| |
| | #5 |
| Wiek: 16
Mam kolegę Szweda, jego Mama zarabia 22 000 SEK. 8 SEK - 1€. Siema.
|
| |
| | #6 |
|
A ja mam kolegę który ma kolega i on tam gdzieś słyszał na dyskotece od innego kolegi że zna DJ mieszkającego w Rumuni i zarabia 100k. Muffin Ty i te twoi koledzy, gdzie ty ich poznałeś ?. |
| |
| | #7 |
| Wiek: 19
| Odp: Zarabiamy najgorzej w Unii. Jesteśmy w ogonie biedaków |
| |
| | #8 |
| Wiek: 18
Mam rodzinę w Szwecji i owszem zarabiają lepiej. W austrii to samo. Ale taki kraj, trzeba się z tym pogodzić jak na razie.
|
| |
| | #9 |
Ile to można nasłuchać się od znajomych, kolegów. Jednakże większość jest prawdą, a na pewno jest lepiej niż u nas. Taki kolejarz jak ja, to za granicą dostanie taką samą sumkę na kwitku, tylko że w euro |
| |
![]() |
| |